header flash

Wednesday, November 11, 2015

:: WORDLESS WEDNESDAY ; UPSIDE DOWN PENANG ::



We are happy family... ;)

Suka gambar ni sebab gaya Sophea...rasa macam cover drama Korea hahaha...




Friday, November 6, 2015

:: BEGEDIL ::

Hehehehe..
Lama xpost resipi masak...
Hari ni nak share cara buat begedil..
Errr...sebenarnya...begedil or bergedil??
Tak kisah la yang mana pun... sebab bukan nak kena buat esei BM SPM dah pun... SPM dulu dah dapat A1....ok lah tu.. hahaha...

Ok..aku sangat suka begedil...
Tambah2 kalau kena dengan ayam goreng + pajeri terung + sambal belacan + begedil... perghhhhhh....

Tapi..aku xpernah buat begedil..rasa macam buat begedil adalah sesuatu yang susah amat...
Sampailah petang tadi...
Tiba2 semacam dirasuk... telah berjaya membuat begedil... muahahahahaha..

SENANG...!! SANGAT SENANG..!! Sampai rasa macam nak nangis kenapalah aku xbuat dari dulu lagi..huhuhu...


Bahan-bahan

  • Kentang 6 bijik
  • Daging cincang ramli separuh paket (1petak)
  • Daun bawang
  • Bawang goreng
  • Cili api (kalau nak)
  • 1 biji telur (untuk salut)


Cara memasak

Wednesday, October 21, 2015

:: OPPPSSS.... I DID IT AGAIN...!! ::

Sebenanrnya....
Aku nak cerita benda lain..
Banyak cerita dalam draft...
Tetapi...
Aku kena potong que..
Sebab tiba2 'dia' jadi isu semulaaa...

Huuuuuu...
Unsangkarable....!! Unexpectedable...!! *(alang2 aku rosakkan bahasa melayu... aku rosakkan bahasa inggeris sekali...to be fair konsepnya...hehehe)


Yes...!!
The PBS entey become viral again....
Start petang Isnin... lepas borak dgn mak aku.. sebelum letak mak aku kata kakak aku nak cakap...
Aku igt dia na tnya pasa kunci rumah dia..
Alih-alih..
"Dik... blog awak jadi viral semula...ada kawan sy duk post..."...

DUB..!! Jantung berdetak...pastu rsa mcm jantung dah luruh bergolek2 sampai keluar rumah dah...
I try to act cool...
Letak telefon..
Bkak FB.. tengok...ada beberapa notofication... dan beberapa darinya tag aku kat post PBS tu...

Oh my.......!!!!!
CUAK...!!!!.
then 2,3 kawan wassap... inform me bout my blog...

Menggigil tangan..lutut rasa bergoyang..nasib baik duduk..klu berdiri tu..konfem terjelopok...

Wednesday, August 26, 2015

:: DISNEY INSIDE OUT ::

Heeee...
Nak update laju2...
Sebab nak tidur pulak...
Mata dah ngantuk...
Baru balik tengok cerita ni...
ni sebelum masuk..kemain muka berlagak...sekali dah masuk.....dalam hati ada taman ghupenyaaaaa... hahaha..

Ehemmm..
Ni 1st time aku & MrAF bawak Sophea tengok wayang...tp ni 2nd experience untuk Sophea sebenarnya....her 1st time bila anak BS bawak dia tengok cerita Minions bulan puasa hari tu..

Overall..ok la cerita inside out ni.. buat kita banyak fikir psal pengaruh emosi dalam kehidupan seharian... olahan yang menarik.. merangaang sel2 otak untuk berhubung sebab nak bagi faham konsep cerita dia...

Tapi aku nak tulis ni bukan pasal cerita tu...
Tapi nak cerita pasal Sophea..
Apabila budak umur 2 setengah tahun tengok movie..
Hahaha..
Bpeluh mak & ayah dia hokkay....!!
Bukan  berpeluh dia xnak tengok pastu ajak balik ke ape...
Tapi berpeluh sebab penghayatan dia sangat tinggi..
Sampai tahap nangis teresak2 satu hall boleh dengar...
Start je si Joy & Sadness tercampak keluar dari head quarters... Sophea dah start sedih...
Bila Island yang 1st roboh.. dia dah menangis... "dah tak boleh balik....!!!!" Sesungguh hati dia menangis.....
Menggelabah mama&papa nak cool downs kan beliau.. "tak...!! Pasni dia boleh balik la.. nnt dia cari jalan balik..."....aku dgn MrAF nak pujuk bagi gambaran nnt mesti happy ending...tapi xjalan....
"Tapi jalan dah runtuh dah...dah xboleh nak lompat 'longkang' dah.."...
Tapi nak sampai ending tu...punyalah banyak halangan... jenuhla aku&MrAF nak kena cool kan kesedihan dia tu...
Setiap kali setiap island tu roboh...dia akan nangis kesedihan sampai teresak2... "dah xboleh balik dah...!!"...
Kagumla jugak aku budak umur 2 tahun setengah penghayatan sampai macam tu sekali hehehe...!!"...
Setiap kali halangan muncul je...dia akan nangis bersungguh2 penuh emosi...
Keretapi tergelincir tu dia jerit punya kuat... "dah jatuh....mcm mana nak balik?? Dah x boleh balik daj....!!"..teresak nangis sebab dia nak kontrol xnak nangis kuat... tp kuat jugak suara dia yg keluar huhuhu... sungguh emosi anaknda beta ini...

Wednesday, August 19, 2015

:: WORDLESS WEDNESDAY ; A REAL MAN ::


♡♡♡ ;)

Tuesday, August 4, 2015

:: BERCUTI DI PULAU REDANG ::



Hai hai hai.....
salam bersua lagi...
bapak bersawang blog ni...
Nasib baik xkena asma aku msa bkak blog ni..
almost 5 bulan terbiar...
nasib baik xtumbuh kulat...
Hurmmm
hari tu bukan.main aku berazam... 
nak hapdate tiap2 hari..
sekali...
haremmmmmm....

Rasanya...makin dijadikan azam..
makin kelaut hasilnya... huhuhu... patutlah azam aku nak kurus dah 2 tahun kelaut.. hahaha..

Ok..
asyik2 sebut laut ni..
meh aku bawa korang ke suatu tempat yang indah..yang dikelillingi oleh air jernih membiru...
pasir putih lembut mcm tepung best golek2... 
tak jauh pun tempat tu..
di Malaysia je...
Pulau Redang... 

Memang lawa & best....
secara peribadi..
lagi best dari Krabi...

Kenapa? 
Tunggulah aku story...
Sila bersabar...
hahaha... 

Wednesday, May 6, 2015

:: BACKSTREET BOYS !!!! PENGALAMAN PERTAMA TENGOK KONSERT M::

Fuh....
lama sungguh xbkak blog ni..
giler busy... 
even aku xtau apa yg aku busykan sgt...
tapi...serious..xde msa langsung nak membebel kat sini...
mcm2 cerita dlm otak ni... semak otak aku..
jadi mlm ni.. nak gak curi masa nak mencatat pengalaman tengok konsert... hahaha..

Yes....!! Di umur 30 tahun baru 1st time gi konsert..
dan seperti dream comes true... tengok konsert BSB!!!! warghhhhhhhh....!! Sawan dlm stadium xhabis lagi hahaha...

Aku mmg minat giler la dgn BSB ni... mmg follow dari 1st album diorg lagi... tapi diorg xpernah lg buat konsert kat Malaysia *(pernah dtg tahun 1997 kalau xsilap...then nature force & 2 tahun lepas konsert yg sebelum f1 tu..tp aku dlm pantang masa tu....gigit jari je la..) tu yg aku selalu cakap kat MrAF... "xkira la masa tu umur brapa...kalau BSB buat konsert kat KL...bawakla isterimu ni pi..." *(lebih kurang mcm tu la ayat aku.. tulis ayat btol kan.. muntah geli lak korang nnt hahaha...dan nasib baik diorg mai masa aku umur 30..kalau mai masa aku umur 50 mcm mna? Hahahaha)... dan nasib baik la MrAF ni sanggup layan kerenah bini dia..gigih dia online nak dpt tiket...harapnnya nak tiket yg satu level lg mahal..lagi dekat kan...skali... sold out...laju giler...!! Pkul 10 lagi release tiket... pkul 11 dah sold out yg tu... tpaksalah ambik tiket yg belakang sikit...tp xde la blkg sgt... beliau kata ni hadiah anniversary ke-4... mmg rasa wanita terbahagia sungguh... Hakhakhak..

Beli bulan 2... bulan 4 baru dapat.. hahaha.. 


Wednesday, February 25, 2015

:: WORDLESS WEDNESDAY ; HAPPY 2 YEARS OLD PRINCESS SOPHEA ::


Satu lagi cerita dari arkib negara..
birthday Sophea sebenarnya pada 2 Feb 2015..
mak dia kan PM..tu busy xhengat xsempat nak hapdate hahaha..

tahun ni xde party..

Saturday, February 21, 2015

:: SOPHEA 1st VISIT TO THE ZOO ::

Hehehe....
selamat bercuti sempena CNY..
masa cuti ni baru dapat nak update cerita...

Sophea Melawat Zoo Taiping.. *(suara dan muzik mcm episod Doreamon heheh..)

Ini kisah sejarah..
sebab Sophea pi pada 1 Feb 2015.. sehari sebelum birthday ke dua...

Wednesday, February 18, 2015

:: ROTAN ::

Ok...isu dah lapuk..
tapi sebab busy..
baru terkeluar entry ni..



Aku xnak cakap psal rotan..
sebab aku seorang yang mendokong kaedah rotan..

Cuma aku xfaham situasi kat Malaysia ni..
bila menteri keluarkan cadangan tu..
maka melalak2 semua duk up psal 1001 kebaikan rotan dalam mendidik..segala hadis dan fatwa keluar..

Yang aku musykil..
ko tau rotan tu penting dalam usaha mendidik..
tapi..
ko tak bagi sekolah laksanakan hukuman rotan kat sekolah?
Hujah..?
Guru bukan ibu bapa..
Well..cuba congak..
berapa jam anak korang belajar kat sekolah compare dgn anak korang belajat kat rumah? Waktu anak tidur sila tolak.. *(tidur tak termasuk waktu belajar/mendidik).

Pastu adilkah macam tu..
hantar anak kat sekolah untuk dididik seharian..
tapi xleh kenakan sebarang hukuman..

Sunday, February 15, 2015

:: HAPPY BIRTHDAY EN.SUAMI....!! ::

Hahaha...
dah nak masuk sebulan dah baru nak hapdate..
nak buat mcm mna..
busy noooo...

Birthday MrAF ialah pada 24 Jan...

tahun ni xde surprise2 bagai..
biasa je..
cuma luar biasa sikit...sebab ni birthday MrAF yang ke 3 dekad... wuwuwuwuwu...dah masuk 3 series dah rupenya huhuhu...
tp MrAF cakap..."ada apa pada umur...asalkan org selalu tnya..tingkatan berapa?".. bluekkkk...statement xboleh blah sungguh hahaha..

kek birthday kali ni  home made by aku & Sophea..
buat kek aiskrim bodo2 janji ada kek utk makan hahaha..
yang penting nilai.kasih sayang.. mmuah mmuah.. dan ada sentimental value utk lelaki 3 dekad kecintaan hati kami itu..
hahaha...

Tuesday, January 20, 2015

:: ANAK MAMA & MONKEY.::


Korang ingat lagi x aku pernah cerita dulu alkisah aku & monkey? 



Sekarang...
anak aku...

Asal nampak monkey dia excited lebih...
Terjerit2 sambil tlompat2..
akan gigih cari segala gmbr monkey yang ada dalam buku dia..
akak bawak keluar semua toys monkey dia..
dan..

Sunday, January 18, 2015

:: ARJUNA BETA 2.0 ; JUARA LAGU DI HATIKU ::

Yupsss...mlm ni AJL...
giler terkejut aku bila hr tu umum Arjuna Beta xdpt masuk final..
heran bin ajaib sungguh..
Padahal lagu sikit punya best...

Korang tau kan..
aku pernah tulis pasal Arjuna Beta sebelum ni..
lirik yang sungguh mendalam...
xleh masuk final..
lagu yang ntah ape2 mcm "Lelaki" tu blh masuk pulak...
ooooo...
sebab lagu Yuna....sebab tu boleh masuk final.. pfttttttt.... double standard...

Masa semi final...
masa Kok Ping nyanyi lagu tu..
dengan aku skali menitis air mata...
MrAF tengok aku pelik je..

Friday, January 9, 2015

:: PASAR KEMBOJA DI PARIT BUNTAR 2.0 ::

Hai hai hai...
bersua kita dalam entry sambungan
Pasar Kemboja Di Parit Buntar.

Xsangka aku entry psal Pasar Kemboja mencecah 10k readers...fuuhhh.. ramai yang bminat nak tau rupanya.. maka aku buat sambungan entry sikit..

Ok..Pasar Kemboja Hari Sabtu aku dah cerita kan..
ni nak cerita pasal Bazar Kemboja dan Pasar Kemboja Kampung Kedah..
Tapak kilang...kat dalam tu ada banyak kedai jual barang kemboja.. tudung, telekung, baju kurung...mcm2 ada.. food court pun ada... parking pun banyak.. 

Ok.. Bazar Kemboja.. perghhhh....jgn main2 tau.. sekarang dah ada Bazaar Kemboja.. nama dia Buntar... nama lagi glemer.. BFO.. Buntar Factory Outlet... Semua barang dari Kemboja... sama macam

Wednesday, January 7, 2015

Thursday, January 1, 2015

:: GOODBYE 2014...WELCOME 2015 ::

Ok.
masa tinggal setengah jam je lagi sebelum 2015 muncul..
Gambar En Google


masa terbazir duk nak buat yg new year FB tu... 4x aku customized...pastu smua failed...pastu aku hangin..dah..!!.xmo buat... majuk...!!

Ok..
kembali ke entry laju2..

2014
Secara keseluruhannya sgt hebat bagi aku...
personally la...(xambik kira MH370,MH17,QZ8501 & Sophea warded, mak & ezry kne denggi.. biras & tok sdara meninggal..& banjir besar... ) al fatihah untuk kesemuanya... ;(

Walaupun azam.2014 nak kurangkan 8kg mmg totally failed... aku xnaik atas penimbang pun sebab rasa macam bukan kurang 8kg...tapi naik 8kg adalah.. choiiii... xpe..kita letak tepi dulu lemak2 tepu tersebut...
Nnt tahun 2015 kita sebat lemak2 tu hokkay.. kita mulakan diet kalori.. umphhh...!! Semoga kurus selim melim hahaha.. errr...ape?  kalau mngandung pastu bersalin pastu jaga makan lagi senang slim? Hurm.....akan dipertimbangkan....semoga ada rezeki hehehe..

2014 sgt amazing..
sebab aku jadi ala2 jadi retis gitu..
Bila aku search nama Hasniza Ibrahim kat Google hahahaha.. 
*retis la sgt..trauma ok..klu gi mna2 terus xpkai nametag..trauma.. hahaha..
Tapi ok what...boleh jump pengarah face to face... hahahaha.. *(gelak xikhlas) ;p

Tapi the best part.. tetiba bertambah reader...smgt sikit aku nak.merapu.. hahaha..ok..azam.2015...nak lebih rajin hapdet blog... klu xleh sehari sekali...seminggu sekali aku cuba hapdet...memang bayak pun benda aku nak tulis sbnrnya....tp klu sunyi jek... paham2 la ek... hahahaha..

Lagi satu yang best 2014  ni...dpt peluang untuk interview HLP tapi sayang 16juta kali sayang... xdpt... hahahaha.. sedih kot... ye la..interviewer tu siap puji melambong2 lagi kot... berbunga la hati aku bajet dapat.
skali kuat result.... hampa... mereka sekadar bertanam tebu dipinggir bibir... wuwuwuwuwu..

*Xtau nak.masukkan dlm azam ke x apply HLP ni.. sebab rasa renyah ya allah.. huhuhuu..


2014 jugak dengan rasminya dah memiliki Sang Putera... maka 2015 ni xleh nak merayap2 sgt la mcm tahun2 sebelum ni..agenda lebih kepada terperap bermanja dengan Sang Putra je la.. *(padahal duit xde sbb dah start pembiayaan sang putera wuwuwuwuwu)... papepon..semoga azam hujung tahun 2015 menjadi kenyataan? Azam ape? Hehehehe...rahsyiaaaaa....

Overall.. 2014 sgt awesome... !!! Impian nak pegang salji pun terlaksana.. syukeeeeee...

Hope 2015 will be better...!!! Insya Allah.. ;)

Ok...sekian dari saya bagi tahun umur 20-an.. pasni dah masuk 3 series...  huhuhuhu... semoga amal seiring dengan pertambahan usiaku..

 Abu Hurairah r.a. berkata:

"Setiap kali datangnya tahun baru membuat aku risau dan resah kerana semakin singkat umurku semakin dekatnya ajalku, semakin tipisnya waktu pengampunan Allah terhadapku dan semakin dekatnya hari perhitunganku....."  =(



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...